360° a 3D fotografia – aký je medzi nimi rozdiel?

 

 

360° fotografia

360° produktová fotografia vzniká spojením niekoľkých záberov objektu fotených dookola objektu v jednej výške z rôznych uhlov. Objekt sa na automatizovanom stole otáča a počas tohto procesu je fotografovaný z rôznych uhlov tak, aby sa zachytil zo všetkých strán. Zhotoví sa zvyčajne 36 obrázkov, ktoré sa softwarovo spoja v jeden animovaný súbor.

Ukážka klasickej 360° fotografie. Vyskúšajte si jej interaktivitu. Na objekt sa dokážete pozerať dookola zo všetkých strán.

 

 

3D fotografia

Ak postupne pridávame ďalšie vertikálne úrovne snímania, takzvané “rady” fotené z rôznych výšok, dostávame sa k 3D fotografii. Takzvaná 3D fotografia umožní nahliadnuť na objekt aj zhora, a to opäť zo všetkých strán.

Nasnímame potrebný počet 360° stupňových záberov z rôznych výškových úrovní tak, aby sa na objekt dalo pozrieť aj zhora a z ktorejkoľvek strany. To, z koľkých rád sa skladá je na uvážení objednávateľa. My štandardne fotíme 3D fotografie so 4 – 5 radami záberov.

Ukážka klasickej 3D fotografie. Keď použijete ovládanie zistíte, že sa na objekt viete pozrieť aj zhora.

 

 

V odborných kruhoch sa 3D produktová fotografia nazýva aj hemisférická fotografia, pretože všetky miesta, z ktorých sa na objekt môžeme pozrieť spolu vytvárajú pologuľu – hemisféru. Ako už určite uhádnete, sférická fotografia potom doplní možnosť aj o pohľad zdola. Sférická fotografie je však veľmi technicky náročným oborom a nájde svoje využitie len pri špecifických produktoch.

Keď to zhrnieme, tak 360° fotografia je prezentácia objektu dookola z jednej výšky, 3D fotografia Vám umožní sa na objekt pozrieť z rôznej výšky.

My ponúkame možnosť 360° a hemisférickej 3D fotografie. Pozrite si ukážky z fotení realizovaných u nás a s prípadnými otázkami sa nám neváhajte ozvať na našich kontaktoch.