Čo je to 360° fotografia a ako vzniká?

Ak sa zaujímate o možnosť vylepšiť svoju online prezentáciu, možno ste narazili na pojem 360° fotografia. Pre nováčikov môže pôsobiť mätúco. Ako je možné fotografiu otáčať, najmä, keď nie je videom? V tomto článku sa dozviete, čo to je a tiež ako vzniká.

 

Čo je to 360° fotografia?

Všeobecne 360° alebo otočná fotografia umožňuje používateľovi vidieť objekt z viacerých strán v jednom animovanom obrázku. Je to takzvaný “objektový film”. Môžeme ju nazvať aj interaktívnou fotografiou, pretože sám užívateľ si objekt otáča a približuje podľa vlastného uváženia. Na otáčanie objektu sa používa buď ovládací panel pod fotkou, alebo pohyb myši či prstu na dotykovej obrazovke. 

Práve vďaka tomu, že používateľa dokáže upútať tak, ako to statická fotografia nikdy nedokáže, záujem o ňu prudko rastie. Bežne ju už nájdeme najmä na e-shopoch a predajných platformách, no jej uplatnenie sa prelieva aj do iných sektorov.

Na fotografiách pod týmto článkom si môžete vyskúšať, ako sa takáto interaktívna fotografia ovláda. Použite ovládací panel, myš alebo dotyk. Dvojkliknutím otvoríte zobrazenie na celú obrazovku. Fotografie si môžete aj priblížiť, aby ste videli detaily objektov. Ovládanie je veľmi intuitívne.

Ako vzniká 360° fotografia?

Na zhotovenie takejto produktovej fotky sa používa špeciálny stôl, ktorý sa otáča a s ním rotuje aj fotografovaný objekt. Počas otáčania sa objekt fotí v pravidelných intervaloch, a tak vznikne náhľad na objekt z viacerých uhlov. V postprodukcii sa na spojenie týchto fotografií používa špecializovaný software a vzniká 360° fotografia.

Na vytváranie Vašich 360° a 3D fotografií používame výlučne profesionálnu štúdiovú techniku značky XY Imager Studio a fotografickú techniku od firiem Canon a Nikon. Vďaka profesionálnemu vybaveniu v podstate nemáme obmedzenie veľkosti či váhy fotených objektov. 

Neváhajte nás kontaktovať s akýmikoľvek otázkami či pre cenovú ponuku na mieru.

profesionálne vybavenie